Manden med det magiske øje

Henrik Hansen, har en helt fantastisk evne til at se, hvilke heste, som kan udvikle sig til at blive en af de store stjerner. Også på trods af at andre ikke altid har helt den samme mening.

Af Lotte Juul – All Horse

Allerede inden vi næsten er trådt ud af bildøren fornemmer man den store entusiasme, der lægges i arbejdet med hestene hos Hanne Lund og Henrik Hansen på deres dejlige gård i Solrød.

Oprindeligt boede de på gården ved siden af og efter anskaffelsen af deres nuværende bolig blev den i første omgang lejet ud til Joachim Thomsen og Rune Willumsen. Efter en brand i stuehuset har Hanne Lund og Henrik Hansen ikke bare bygget det gamle stuehus op igen, men samtidig også bygget en helt ny stor gård i gammel herregårdsstil, som inden længe står klar til indflytning. Den nye gård har Hanne Lund og Henrik Hansen selv tegnet og derefter fået hjælp til rentegningen af en af deres gode venner, der er arkitekt.

Den omkringliggende jord er udlagt til folde, men der drives også landbrug på de 45 hk jord, hvilket gør dem selvforsynende med fourage til hestene.

- Det hele er noget vi har anskaffet os og fået købt til i takt med økonomien således at der har været balance i tingene, fortæller Henrik Hansen.

 

Sådan startede det

Henrik Hansen er ikke vokset op i en familie med hesterelationer, men hans bedste ven i skolen fik en hest og så skulle Henrik Hansen også have en. Så alt det med hestene startede først da han som 16 årig tog sin far med over til naboen for at se på en hest de søgte halvpart til. Det endte dog med at de købte hesten Secibon i stedet og den blev begyndelsen på en lang succeshistorie.

Henrik Hansen fik undervisning af den daværende berider på Karlslunde Ridecenter og var meget glad for sin nye hest. Desværre blev den aflivet efter en foldskade, hvor den brækkede benet.

For Henrik Hansen var der dog ingen tvivl om at han skulle have en ny hest og han købte en sort vallak med blis og sokker. Efter et halvt år solgte han den videre til det dobbelte af indkøbsprisen og han øjnede straks at det med heste, måske med lidt held, også kunne være en god forretning.

 

Partnerskab

Hanne Lund og Henrik Hansens partnerskab begyndte for omkring ti år siden og trives i bedste velgående, både i privaten og i stalden.

Vi kendte godt hinanden i forvejen. Jeg havde selv et stort stutteri i Hadsund sammen med min eksmand, hvor vi ejede Bernstein sammen Vivi og Morten Thomsen. I samme periode havde Henrik Solos Carex, så det hændte jo at vi mødtes rundt omkring til de forskellige hestearrangementer, fortæller Hanne Lund.
Vi er super gode til at sparre sammen og, hvor Henrik er meget impulsiv er jeg den mere konservative.

Ja, supplerer Henrik Hansen med et skævt smil – gennem Hanne får jeg lidt mere jordforbindelse.

 

Heste i verdensklasse

Det er ikke mange heste i verdensklasse, som undslipper Henrik Hansens magiske øje. Han har en fuldstændig formidabel evne til at se, hvem der udvikler sig til kommende stjerner allerede som føl. En af dem er hingsten Solos Carex, der nu er international dressurhest med Tine Vilhelmsen og deltog i OL 2008 samt blev placeret ved World Cup finalen samme år.

- Jeg så den allerede som føl og delte min glæde over den med Morten Thomsen. Hesten var ejet af stutteri Solos og vi forhandlede om den hen over køkkenbordet. Pludselig var hesten ikke til salg alligevel og næste gang jeg så den var til hingstefremvisning i Herning, hvor jeg igen viste den til Morten. Denne gang var der mange andre end mig, som gerne ville købe hesten. Det endte med at jeg tog opdrætteren Lorenz i hånden og vi lavede den aftale at, hvis hesten blev kåret i Herning fik jeg første buddet.

- I hestebranchen er det, som i de fleste andre brancher sådan at, hvis man holder sit ord kan man altid komme igen. Så efter Herning tog Morten med ud til Lorenz og vi købte hesten og tog ham med hjem. Her har han bidraget til vores fortsatte avlsarbejdet og er bl.a. morfar til Rabitana, fortæller Henrik Hansen med stolthed i stemmen.

 

Det magiske øje

Når vi beskriver Henrik Hansen som manden med det magiske øje er det ikke helt uden hold i virkeligheden. For han kan noget som ikke mange har gjort ham efter.

- Jeg er nogle enkelte gange blevet rådgivet af nogle avlere og avlskonsulenter, der har anbefalet et føl. Og et par gange er jeg blevet grebet af situationen og lavet en handel. Men det er aldrig de heste, som jeg har haft held med. Det har tværtimod altid været de heste jeg har købt efter min første indskydelse, siger Henrik Hansen.

Og at den første indskydelse har ramt plet ses tydeligt på den succes disse heste har fået, hvor flere af dem er solgt som OL heste til det meste af verden.

 

En livsstil

For os er hestene en livsstil, der giver os utroligt mange glæder. Først og fremmest kan vi begge to rigtig godt lide heste og dernæst giver de os så mange fælles oplevelser med en masse dejlig mennesker. Vi vil gerne dele tingene med nogen og kan derfor godt lide at der er et partnerskab med f.eks. berideren, ligesom vi tror på at der rides mere engageret når der er økonomi involveret i projektet.

Hanne Lund har redet dressur, Prix St. Georges, hvor Henrik Hansen mere har gjort sig i springning. Alligevel har de valgt at have professionelle beridere til at ride deres heste og de har et meget tæt samarbejde med Joachim Thomsen og Rune Willumsen. Alle deres heste er til salg og bliver solgt medmindre de bestemmer sig for at beholde dem som det f.eks. skete med Rabitala.

 

En verden udenfor

Selvom hestene fylder meget har Hanne Lund stadig sit gode job udenfor hesteverdenen, nemlig hos Bayer HealthCare, hvor hun arbejder som Therapeutic Area Manager og har en del rejseaktivitet.

- Vi har gjort hestene til halvdelen af vores levevej og vi tror begge to på at det er meget sundt også at hente inspiration og kende nogle mennesker, som ikke er involverede i noget med heste. Men der er ingen tvivl om at det er arbejdet med hestene vores hjerter brænder mest for.

Den lange række af navne på heste, der er blevet spottet af Henrik Hansens magiske øje, og alle har gjort det fantastisk flot inden for avlen og sporten, taler da også deres eget helt tydelige sprog. Og med den sidste nyerhvervelse i stalden, den suveræne hingst Fassbinder, ser succesen ikke ud til at stoppe foreløbig.

 

Fremtiden

Selvfølgelig er det ikke helt uproblematisk med alle de heste så det er utroligt vigtigt at have et godt samarbejde med fagfolk som f.eks. dyrlæger, smede og beridere.

- Man skal altid læne sig op af ekspertise, mennesker som man kan lære noget af. Heldigvis har vi fået opbygget et fantastisk netværk og samarbejde med nogle af branchens bedste folk og det har vi tænkt os at fortsætte med i tiden fremover, siger Henrik Hansen.

På spørgsmålet om, hvordan de tror fremtiden vil forme sig, svarer Hanne Lund.

- Forventninger til fremtiden har man vel altid. Det bedste er, hvis man har en gulerod i den anden ende. Og det kan vi vist roligt sige vi har med vores køb af Fassbinder, som vi har enorme forventninger til. Han er en helt fantastisk hest og vi har kun positive oplevelser med ham hver eneste dag.

- Jeg har aldrig haft en hingst som ham før. Den måde han arbejder på er helt unik. Det er ligesom en diamant, jo mere man sliber på den jo finere bliver den. Sådan er det også med Fassbinder, som kun bliver bedre og bedre gennem arbejdet med ham og forhåbentligt har han et langt karriereforløb foran sig, siger Henrik Hansen med stolthed i stemmen.

Fassbinder er fra 2006, avlet og født på Atterupgaard på Midtsjælland hos Kristine Munch Sinding og Michael Sinding, og har aflagt en overordentlig god rideprøve på Vilhelmsborg.

- Mit holdning har altid været at – man skal begå sig med folk, der er bedre end en selv. Læner man sig kun op af ligestillede bliver man jo bare en kopi af sig selv. Og, hvis man forstår at bruge den viden man tilegner sig gennem andre mennesker behøver man ikke gøre så mange ting om her i livet. Det bedste er altid at omgive sig med kvalitet og det er dét samme med hestene.

- Derfor har vi også en ubetinget tro på Fassbinder for han er 100 % kvalitet og vi glæder os til en masse dejlige oplevelser med ham i fremtiden, slutter Henrik Hansen og Hanne Lund nikker bekræftende, mens vi bliver budt på mere kaffe og supre lækre kager, der uden tvivl også er lavet på råvarer af god kvalitet.

Copyright: Henrik Hansen – website udviklet af CMS Editor